okrąg
RS:

Punkty A = (− 9,− 3) i B = (5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC , w którym AB
jest przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi Ox
Środek odcinka S=(−2,1)
Ale jak wyliczć C
1 i C
2 nie chcę wektorów !
4 sty 14:35
Kaja: z Tw. Pitagorasa. C=(x,0)
policz |AB|, |AC| i |BC|
4 sty 14:45
RS:
ok dzięki
4 sty 14:46
ZKZ: 1. napisac rownanie prostej prostopadlej do prostej AB i przechodzacej przez punkt A
2. Wyznaczyc punkt preciecia sie tej prostej z osia OX
To samo zrobic dla punktu B
Wiadomo dlaczego ma byc prosta prostopadla?
4 sty 14:50
RS:
Ale dwa razy trzeba skorzystać z tego twierdzenia dla C1 i C2
|AB|=2√65
√(x−5)2+(0−5)2+√(x+9)2+(0+3)2=2√65
x2−10x+25+25+x2+18x+81+9=260
2x2+8x−300=0 /2
x2+4x−150=0
Coś nie wychodzi ?
4 sty 14:52
Kaja: bo źle sobie zredukowałeś
powinno być 2x2+8x−120=0
4 sty 14:59
Kaja: z Tw. Pitagorasa wystarczy skorzystać raz. wyjdą dwa rozwiązania.
4 sty 15:01
Kaja: mnie wyszło x1=−10 x2=6
4 sty 15:01
RS:
Ale jakim cudem Ci wyszło 8x ?
−10x−18x=−28 /2
−14x ?
4 sty 15:05
Kaja: przecież w poście z 14:52 tez masz 8x
4 sty 15:10
Kaja: przecież −10x+18x=8x
4 sty 15:11
Mila: A = (− 9,− 3) i B = (5,5)
|AB|=√5+9)2+(5+3)2=√142+82=√196+64=√260=2√65
Równanie okręgu:S=(−2,1), r=√65
(x+2)2+(y−1)2=65, y=0
x2+4x+4+1=65
x2+4x−60=0
Δ=16+240=256
x1=−10 lub x2=6
C1=(−10,0) , C2=(6,0)
4 sty 16:00
RS:
Dziękuję. Już zrobiłem.
4 sty 16:01
ZKZ: Dzien dobry Pani Milu
a tym sposobem z godz 14:50 tez mozna zrobic ? tak?
4 sty 16:03
Mila:
Do [n[ZKZ], nie możesz tak zrobić, bo kąt prosty jest w wierzchołku C, a u Ciebie będą kąty
proste w wierzchołkach A i B, wtedy AB nie będzie przeciwprostokątną.
Inny sposób podaje Kaja.
Spróbujcie skorzystać.
4 sty 16:15
RS:
ZKZ Twoim sposobem wychodzą mi błędne wyniki.
4 sty 16:16
ZKZ: Dziekuje bardzo. Zrozumialem
4 sty 16:19
Mila:
4 sty 16:22