prawdopodobieństwo. kostki
klaudia: Rzucono 2 razy sześcienną kostką do gry. wyznacz prawdopodobieństwo, że 2 razy wypadło co
najmniej 5 oczek.
Ja to zrobiłam tak:
Ω=36
A=4
czy to jest dobrze rozwiązane?
4 sty 14:23
Kaja: ok. tylko jak zapisujesz, to jako a pisz zbiór, czyli A={(5,5),(5,6),(6,5),(6,6)}, zaś |A|=4
(albo A z dwoma kreskami u góry)
4 sty 14:24
Kaja: ale wynik jest dobry
4 sty 14:24
Rafał28:
Bardzo dobrze. W rzutach kostką preferuje zapis A={55, 56, 65, 66}.
4 sty 14:27
klaudia: Dziękuję
4 sty 14:28