Całka przez czesci
kajot: Całka:
−∫ln(x+
12) dx= czesci
________________
u=−ln(x+1/2) v'=1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x | |
= −xln(x+1/2) + ∫ |
| dx= czesci |
| | x+1/2 | |
________________
u'=1 v=ln|x+1/2|
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
=−xln(x+1/2) + (xln|x+1/2| − ∫ |
| dx) =podstawienie t=x+1/2 |
| | x+1/2 | |
= −xln(x+1/2) + xln|x+1/2| − ln|x+1/2| +C
Według wolframa jednak odpowiedź jest inna:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+-ln%28x%2B1%2F2%29+
4 sty 14:02
Rafał28:
Podstawienie t= x + 1/2, dt=dx i wtedy −∫ln tdt.
−∫ln tdt = |u = −ln t; du = −dtt; dv=dt; v=t| = −tlnt + ∫dt = −tlnt + t + C = −t(lnt − 1)
+ C =
= −(x + 1/2)(ln(x + 1/2) − 1) + C
4 sty 14:20
kajot: Niby ok ale jak to rozpiszemy uzyskamy:
x+x(−ln(x+1/2)) −1/2ln(x+1/2)+1/2
Tylko że wolfram wypluwa końcówkę:
...−1/2ln(2x+1)+C
Jak powstała ta różnica
4 sty 14:45
Rafał28: 1/2 wolfram wrzucił do stałej całkowania, czyli mój wynik i wolframa jest równoważny.
4 sty 15:07