ok
RS:
Napisz równanie okręgu, którego środek należy do osi Ox , i który przechodzi przez punkty A
(2,3) i B (5,2)
S=(0,x) SB=r SA=r ?
4 sty 13:59
Kaja: S=(x,0) |SB|=|SA|=r
4 sty 14:00
Wazyl:
(2−x)2+32=r2
(5−x)2+22=r2
4 sty 14:02
RS:
@Kaja
√(x−2)2+(0−3)2=
√(x−5)2+(0−2)2 i teraz to podnieś do
2
x
2−4x+4+9=x
2−10x+25+4
6x=16
| | 8 | |
i teraz jak mam S( |
| ,0) to policzę promień ? |
| | 3 | |
4 sty 14:11
RS:
Jeśli miałbym jeden punkt to nie mógłbym policzyć tego zadania ?
4 sty 14:15
Kaja: teraz możesz policzyć promień. przy jednym punkcie raczej nie.
4 sty 14:23