Kombinatoryka
wdzięczna : Byłam bym bardzo wdzięczna za pomoc w kilku przykładach z zadań z kombinatoryki
Zad 1
Rzucamy kostką do gry dwa razy .Ile jest możliwych wynikow rzutow tak a by
c) ilość oczek w frugim rzucie byla niewiększa od ilości w pierwszym rzucie.
Zad 2
Ze zbioru liczb od 1 do 15 losujemy kolejno dwie liczby . Ile jest mozliwych wynikow lodowania
tak , aby
b) iloczyn wylosowanych liczb byl nie parzysty
Zad3
Z cyfr 0−5 losujemy kolejno BEZ ZWRACANIA dwie cyfry i tworzymy liczbę dwucyfrowa. Ile mozemy w
ten sposob utworzyc;
a)liczb nie parzystych
b)liczb większych od 41
c) liczb o nieparzystych cyfrach
4 sty 13:35
Kaja: 1. (1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(3,4),(3,5),(3,6),(4,5),(4,6),(5,6)
piętnaście
4 sty 13:38
Kaja: w drugim jest josowanie ze zwracaniem czy bez?
4 sty 13:39
krocau: Zad 1.
Możliwych kombinacji jest 36
Rozwiązań jest 21.
Wartość pierwszego rzutu jest równa możliwosci drugiego rzutu. Tj dla 1 tylko 1/ dla 2 1 i 2;
dla 3 1,2,3 Itd.
4 sty 13:40
krocau: Kaja rzucamy kostką 2 razy wiec np (6,6) też spełnia nasze założenie
4 sty 13:41
Kaja: to że rzucamy dwa razy to tu nie ma raczej znaczenia ,tylko zanczenie ma że ten wynik drugiego
rzutu ma byc nie wieksza

więc i tak zadanie jest źle zrobione
4 sty 13:43
krocau: nie wiekszy wiec może byc równy
4 sty 13:44
Kaja: 1. (1,1), (2,1),(2,2),(3,1),(3,2),(3,3),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(5,1),(5,2),
(5,3),(5,4),(5,5),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)
4 sty 13:45
krocau: Dokładnie tak
4 sty 13:46
Kaja: krocau a zauważyłes jak ja to wypisałam? wypisałam w ten sposób, że ilość oczek w drugim rzucie
jest wieksza od ilości oczek w pierwszym rzucie, więc i tak jest to źle.poprawnie jest w
poście z 13:45
4 sty 13:46
krocau: Nie przyglądałem sie, bo widziałem na pierwszy rzut oka, że coś jest nie tak
4 sty 13:48
Kaja: chyba niezbyt uważnie przeczytałam treść zadania
4 sty 13:49
krocau: Troche mały spam poleciał. A tu ejszcze 2 zadanka czekają
4 sty 13:50
Kaja: do drugiego czekam na odpowiedź jakie to losowanie, czy ze zwracaniem czy bez.
4 sty 13:51
krocau: Wydaje mi się że bez zwracania.
4 sty 13:52
Kaja: tylko, ze tam tego nie ma napisanego, więc równie dobrze może byc ze zwracaniem. zauważ , że w
3 mamy zaznaczone że bez zwracania.
4 sty 13:54
Rafał28:
Zadanie 1
Tutaj się chyba nic nie wymyśli. Ze Zbioru
Ω = {11, 12, 13, 14, 15, 16,..., 61, 62, 63, 64, 65, 66}, gdzie pierwsza cyfra to wynik
pierwszego rzutu kostką a druga cyfra wynik drugiego rzutu.
trzeba wybrać te, które odpowiadają warunkom zadania i policzyć ile ich jest. Nie większa to
znaczy mniejsza lub równa, czyli na przykład 21, 22, ale już 23 nie!, bo 3>2.
Zadanie 2
A = {1, 2, 3, 4,..., 15}
Mamy 8 liczb nieparzystych i 7 liczb parzystych. Oznaczmy 8NP, 7P.
Zobaczmy jak się zachowuje iloczyn dwóch liczb nieparzystych, parzystych itd.
NP * NP = NP
P * P = P
P * NP = P
Jedyny przypadek, która nas interesuje to NP * NP = NP, czyli wylosowanie dwóch liczb
| | | |
nieparzystych. Można to zrobić na | sposobów. |
| | |
4 sty 13:59
krocau: Zad. 3
a)
13,15,21,23,25,31,35,41,43,45,51,53
b)
42, 43, 45, 50, 51, 52, 53, 54,
c)
13, 15, 31, 35, 51, 53
4 sty 14:01
wdzięczna: Dzięki za odpowiedzi

naprawdę mi pomogliście to byly ostatnie zadania z ktorymi mialam
problem

A i odpowiadam na pytanie; w zadaniu drugim nie jest podane czy jest ze zwracaniem
czy bez
4 sty 15:24