miejsce zerowe
olka: funkcja jest określona wzorem f(x) = −1 dla −3≤x<0. podaj jej miejsce zerowe.
ja zrobiłam to tak :
−1=0
−1≠0 brak miejsca zerowego . dobrze zrobiłam czy nie?
4 sty 13:19
Kaja: to jest funkcja stała, zawsze równa −1, więc nie ma miejsc zerowych (nigdy nie przyjmuje
wartości zero)
4 sty 13:20
J: Zadanie jest bez sensu. Może treśc jest niepełna,może poza przedziałem <−3,0) istnieją miejsca
zerowe.
4 sty 13:30
Kaja: no nigdzie w tym podanym przedziale. może własnie masz jakis inny wzór w innym przedziale?
4 sty 13:32
olka: znaczy ja mam takie zadanie funkcja f jest kreślona wzorem f(x)=−x−4 dla−7≤x<−3 ; −1 dla −3≤x<0
; 4x−1 dla 0≤x≤2 . podaj miejsca zerowe funkcji . to jest całe zadanie. ale te dwa miejsca
zerowe znalazłam tylko z tym miałam problem
4 sty 13:38
J: No to jestesmy w domu
4 sty 13:41
olka: czyli dla −1 nie ma miejsca zerowego ?
4 sty 13:42
J: Jakie jest miejsce zerowe funkcji: f(x)=−x−4 ?
4 sty 13:45
olka: wyszło mi −4
4 sty 13:46
Kaja: tylko, że −4 nie nie spełnia −3≤x<0, zatem to nie jest miejsce zerowe
4 sty 13:47
J: OK. Czy liczba −4 należy do przedziału <−7,−3) ?
4 sty 13:48
olka: ale −x−4 dla −7≤x<−3 miało być
4 sty 13:49
olka: no tak należy
4 sty 13:49
Kaja: oj ja mam błąd , bo to nie ten przedział
4 sty 13:50
olka: hehe nic nie szkodzi
4 sty 13:51
J: f(x)=−x−4 jest okreslona w przedziale <−7,−3), a więc ma miejsce zerowe x=−4
4 sty 13:51
olka: dzięki
4 sty 13:54
J: A co z przedziałem <0,2> ? Jest miejsce zerowe ?
4 sty 14:05
olka: x=1/4
4 sty 14:07
J: Brawo
4 sty 14:09
olka: dziękuję
4 sty 14:10