Dwa zadania ze zbiorów liczb
Ciekawa: Jak zrobić te zadania?
1)Wykaż, że jeśli liczba naturalna x z dzielenia rzez 1 daje resztę 4 i liczba y z dzielenia
przez 7 daje resztę 3 to liczba x*y z dzielenia przez daje resztę 5.
| | 6 − 9√5 | |
2) liczbę |
| przestaw w postaci a+b√c gdzie a, b, c są liczbami całkowitymi. |
| | −3 | |
4 sty 13:15
Kaja: | | 6−9√5 | | 6 | | −9√5 | |
2) |
| = |
| + |
| =−2+3√5 |
| | −3 | | −3 | | −3 | |
4 sty 13:18
Ciekawa: dziękuję : ) a to pierwsze?
4 sty 13:19
Kaja: 1) tylko, że x:1=x
może źle przepisałaś
4 sty 13:19
Piotr 10: Zad 1/ popraw treść ''... to liczba x*y z dzielenia przez daje resztę 5''
4 sty 13:20
Eta:
1/ popraw treść zadania
4 sty 13:20
Ciekawa: z dzielenia przez 7
4 sty 13:25
Kaja: skoro liczba x z dzielenia przez 7 daje resztę 4, to x można zapisac w postaci x=7*p+4
podobnie z y: y=7q+3, gdzie to p,q∊C (całkowite)
x*y=(7p+4)(7q+3)=49pq+21p+28q+12=7*(7pq+3p+4q+1)+5 gdzie 7pq+3p+4q+1 jest liczbą całkowitą, a
zatem liczba x*y przy dzieleniu przez 7 daje resztę 5
4 sty 13:31
Eta:
Wykaż,że jeśli liczba naturalna x z dzielenia przez 7 daje resztę 4,
zaś liczba y z dzielenia przez 7 daje resztę 3 to liczba x*y z dzielenia
przez 7 daje resztę 5
dowód:
x= 7k+4 , k∊N , y= 7m+3 , n∊N
to x*y=(7k+4)(7m+3)=49km+21k+28m+12=7(7km+3k+4m+1)+5=7u+5, u∊N
4 sty 13:35
Ciekawa: ale x jest dzielona jest przez 1, a nie 7
4 sty 13:38
Ciekawa: albo błąd w zapisie jest
4 sty 13:39
Kaja: no i tu chyba jest jakiś błąd w treści przecież jak liczbę naturalna podzielisz przez 1 , to
reszta zawsze jest zero (nie ma reszty)
4 sty 13:41