równanie macierzowe
tititi: Jak zrobic takie zadanie?
Dane jest równanie macierzowe
(AX)TB−1 − 2I = B−1;
gdzie A;B sa nieosobliwymi macierzami stopnia 3, I oznacza macierz jednostkowa.
(a) Wyznacz macierz X z równania.
4 sty 12:30
pigor: ..., widzę to np. tak :
(AX)TB−1−2I= B−1 /*B ⇔ (AX)
T*I − 2I*B = I ⇔ (AX)
T= 2B+ I ⇔
⇔ ((AX)
T)
T= (2B+ I)
T ⇔ AX= 2B
T+I
T ⇔ A
−1AX= 2A
−1B
T+A
−1I ⇔
⇔ I*X= 2A
−1B
T+A
−1 ⇔
X= 2A−1BT+A−1 i może tyle . ...
4 sty 12:59
tititi: oo dobrze

dziekuje bardzo, własnie nie wpadłam na to jak pozbyc sie T, teraz to już takie
oczywiste
4 sty 13:03
tititi: i b) A−1X{T}B−2A{−1}=I i czy wynik X=(AT+2I)(B−1)T jest poprawny?
4 sty 14:13
tititi: *b) A−1XTB−2A−1=I
4 sty 14:15