,
Piotr 10: Miary kątów wewnętrznych (x1;x2;x3) trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny. Liczby tgx1,
cos(1200+x2) , ctgx3 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz miary kątów
tego trójkąta.
x1=600 ; x2=600 ; x3=600
Proszę o sprawdzenie
4 sty 12:09
Piotr 10: Na płaszczyźnie zaznaczono 16 punktów, z których żadne trzy nie są współliniowe. Tworzymy
wszystkie możliwe odcinki o końcach w tych punktach. Spośród tak utworzonych odcinków
losujemy 3. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybrane odcinki tworzą trójkąt.
| |
=120 − tyle odcinków mam z 16 punktów |
| |
| |
=280840 − na tyle sposobów mogę wybrać 3 odcinki |
| |
IAI − zdarzenie, w którym odcinki tworzą trójkąt
IAI=12+11+10+9+8+7+6+5+4+3+2+1+1=79
Hmm ?
4 sty 13:27
matyk: To jeszcze opisz jak obliczyłeś moc A
4 sty 13:55
Piotr 10:

Trochę ciężko będzie, z rysunku skorzystałem
1 trójkąt dla tych punktów 3 górnych
Z punktu 1 łącząc dwa punkty na dole otrzymam 12 trójkątów
Z punktu 2 łącząc dwa punkty na dole otrzymam 11 trójkątów
.......
Chyba powinno być tak, ale nie wiem
IAI=3*78+1=235
4 sty 14:02
Piotr 10: Jak możesz matyk sprawdź 1 zadanie, a ja będę później. Drugie zadanie mam pewnie źle
zdarzenie A policzone
4 sty 14:07
matyk: Pierwsze ok

O ile jest tylko 1 rozwiązanie

W drugim jeślibyśmy nie mówili w ogóle o odcinkach to każde 3 punkty generują trójkąt.
Tak to muszę się zastanowić.
4 sty 14:14
Piotr 10: OK. Jedno, bo było jeszcze jedno ale wtedy suma kątów w trójkącie by wyszła grubo ponad 1800
4 sty 15:10
Piotr 10: To jak z tym zadaniem drugim ?
4 sty 17:23
Piotr 10: Ma ktoś pomysł na drugie zadanie związane z prawdopodobieństwem ?
4 sty 20:13
Piotr 10: Mógłby ktoś pomoc z tym zadaniem, czy za trudne jest na maturę rozszerzoną i dać sobie z nim
spokój ?
5 sty 18:54
matyk: Jak dla mnie zadanie trochę dziwnie sformułowane. Mam 3 odcinki. Teraz skąd mam wiedzieć, że
akurat z nich stworzę trójkąt? Być może nie trafię na takie spełniające nierówność trójkąta. Z
16 punktów da się ułożyć tak jak wspomniałem wcześniej maksymalnie
(16)
(3 )
trójkątów.
Może ktoś inny ma jakiś pomysł
5 sty 19:26
5 sty 19:32
matyk: Czyli jeszcze nie jestem taki głupi
5 sty 19:36
Piotr 10: A ja jestem
5 sty 19:41
Mila:
Co to za defetyzm u Piotra. Całkiem ładnie rozwiązujesz zadania.
5 sty 19:45
Magdalena: mila pomożesz mi proszę?
5 sty 19:49
Magdalena: jak mam obliczyć 7.24.3?
5 sty 19:49
Magdalena: 7.24.3 wykorzystujac złożenie funkcji i kalkulatora prostego
5 sty 19:49
Magdalena: kurcze bo nie wiem kompletnie jak za to się zabrać a nikt nie chce mi pomóc
5 sty 19:55
Magdalena:
5 sty 20:13
Magdalena: up
5 sty 20:19
Mila:
(7,2)4* (7,2)310≈4858,81 to Ci pomoże?
5 sty 20:30
Mila:
Albo skorzystaj z logarytmów
x=(7.2){4.3)
logx=4.3*log(7.2) odczytaj log(7.2), wykonaj mnożenie z prawej...
5 sty 20:36