Wykresy
Mirek:
Jak mam I3x
2−1I+2x
to przedizały bede
1) 3x
2 − 1≥0
2) −3x
2 +1 < 0
czyli
1) x ≥
√1/3
2) x >
√1/3
tak
4 sty 12:06
Kaja: to są nierówności kwadratowe. źle je rozwiązałeś
4 sty 12:08
Mirek: a jak nalezy je rozwiązać ? pomozesz prosze
4 sty 12:08
Mirek: nalezy policzyc delte miejsca zerowe i to co wieksze rowne od zera tak i to bedzie 1 przedział
4 sty 12:09
Kaja: policz Δ, x1 i x2. zaznacz miejsca zerowe na osi i narysuj parabolę, a potem odczytaj
rozwiązanie
4 sty 12:09
Mirek: ale te przedziały wychodza niemal ze identyczne w 1 x ∊(−∞; 0> ∪ <1/3; +∞)
a w 2 x ∊(−∞; 0) ∪ (1/3; +∞) dobrze ?
4 sty 12:12
Kaja: nie. jaka wyszła delta, jakie x1, x2 w pierwszym przypadku?
4 sty 12:13
Mirek: w 1
Δ = 1
x1 = 0
x2 = 1/3
4 sty 12:14
Mirek: rozwazalismy 3x2 − 1 ≥ 0
4 sty 12:14
Mirek: anie czekaj tam x nie ma LOL
4 sty 12:15
Kaja: juz Δ jest źle policzona.popatrz:
a=3 b=0 c=−1
Δ=b2−4*a*c
Δ=02−4*3*(−1)=0+12=12
√Δ=√12=√4*3=√4*√3=2√3
4 sty 12:16
Mirek: tak tak teraz policzylem i tak wychodzi
4 sty 12:17
Mirek: x1 = −2√3 / 6
x2 = 2√3 / 6
4 sty 12:17
Mirek: w 2 delta wyjdzie taka sama ale x1 = 2√3 / 6 x2 = 2√3/−6
4 sty 12:18
Mirek: i to wychodzi tak z 1 x ∊ (−∞; −2√3 / 6> ∪ <2√3 / 6 ; +∞)
a w 2 x ∊(−∞; 2√3 / −6) ∪ (2√3 / 6 ; +∞)
4 sty 12:22
Mirek: dobrze ?
4 sty 12:22
Kaja: | | √3 | | √3 | |
generalnie w obu wychodzą takie same pierwiastki. po skróceniu sa to |
| i − |
| |
| | 3 | | 3 | |
4 sty 12:23
Mirek: no tak i teraz policzyc 2 przypadki
3x
2 − 1 +2x=y
i
−3x
2 +1 +2x=y
narysowac iodczytac tak
4 sty 12:24
Mirek:
4 sty 12:26
Kaja: | | √3 | | √3 | |
1) x∊(−∞;− |
| >∪< |
| ;+∞) |
| | 3 | | 3 | |
y=3x
2−1+2x
y=−3x
2+1+2x
4 sty 12:30