wielomiany
tosia: witam,mam pytanie

mam wyznaczyc wszystkie pierwiastki wielomianu:
3x
3+8x
2+3x−2
jak się za to zabrac?
wiem że skoro mają to byc pierwiastki to musze wielamian przyrownac 0 i co z tym?
4 sty 11:42
Kaja: skorzystaj z Tw. o pierwiastkach całkowitych
4 sty 11:47
tosia: nie miałam wprowadzonego takiego twierdzenia. jestem przy twierdzeniu Bezuota
4 sty 11:49
Eta:
W(−1) = −3+8−3−2=0 ⇒ x= −1 jest pierwiastkiem
W(−2)= −24+32−6−2=0 ⇒x= −2 −− jest pierwiastkiem
(x+1)(x+3)= x
2+4x+3
podziel (3x
3+8x
2+3x−2) : ( x
2+4x+3) =....... =3x−1
4 sty 11:56
Lorak: w(x) = 3x3+8x2+3x−2 = 3x3+6x2+2x2+3x−2 = 3x(x2+2x+1) + 2(x2−1) =
= 3x(x+1)2 + 2(x−1)(x+1) = (x+1)[3x(x+1) + 2(x−1)] = (x+1)(3x2+5x−2)
4 sty 11:57
tosia: dziękuję!
4 sty 12:06