jerey:

Obliczyc opor zastępczy układu oporników , nie chodzi mi o wynik ani o wzory bo je znam, tylko
o to jak mozna "uproscic ten układ" tak aby mozna było zauwazyc jaki połączenie dominuje w
obwodzie.
cyframi oznaczyłem oporniki, gdzie:
1 = R
1=10Ω
2=R
8=40Ω
3=R
2=40Ω
4=R
7=40Ω
5=R
3=40Ω
6=R
4=20Ω
7=R
5=40Ω
8=R
6=40Ω
4 sty 11:07
Saizou :

narysujemy ten układ w innym położeniu np. takim jak na obrazku
i teraz dasz już radę
4 sty 11:23
Panko: Nie wiem czy dobrze myślę ?
pary r2,3= 2,3 ; r4,5= 4,5 są połączone równolegle
Zastąp je przez . r2,3 , r4,5
Nastepnie r4,5,6= r4,5 i r6 są w szeregowym poł.
Następnie r7, 4,5,6= r7 , r4,5,6 równolegle
Następnie r2,3,7,4,5,6 = r2,3 , r7, 4,5,6 w szeregowym
teraz r 8, 2,3,7,4,5,6 =r2,3,7,4,5,6 , r8 są równolegle
No i ten zastepczy r 8, 2,3,7,4,5,6 z r1 w szereg
?
4 sty 11:30
jerey: dzieki Saizou

4 sty 11:32