matematykaszkolna.pl
Miejsce przecięcia z osiami układu qwerty: Witam proszę o wytłumaczenie dlaczego funkcja y=x/lnx nie przecina się z osiami
4 sty 10:42
tomek: Mam pomysł emotka Żeby się przecinałą z osią OX to musimy wziąć x=0 , a on nie należy do dziedziny emotka
4 sty 10:50
tomek: to samo dla osi OY
4 sty 10:51
Saizou : tomek nawet nie trzeba sprawdzać, bo wystarczy zapisać że D:x∊(0:+)/{1}→bark przecięcia z osią Y, aby były miejsca zerowe to x=0 lub lnx=0 co w obydwóch przypadkach jest niemożliwe, bo nie możemy dzielić przez zero
4 sty 10:58
qwerty: Dzięki a jeszcze spytam może mi pomożecie emotka badam przebieg zmienności funkcji y=ex/x2 .. i gdy licze granice na wspolczynnik a < asymptota ukosna> to wychodzi mi nieskonczonosc jak to interpretowac ? ze brak asympoty ukosneji poziomej tak ?
4 sty 11:03
Saizou : gdybym miał taką wiedzę to bym Ci pomógł, ale nie mam, ja jedynie skromny licealista
4 sty 11:05
qwerty: Ale co do przykładu wyżej toprzeciez 0 należy do dziedziny bo jest z wyłączeniem 1 tam, więc nie orzumiem
4 sty 11:07
Saizou : lnx ma założenia że x>0 z definicji logarytmu oraz jest w mianowniku zatem nie możemy dzielić przez 0 czyli mamy lnx≠0→e0≠x→x≠1
4 sty 11:10