Nierówność
straszne: Rozwiąż nierówność:
(x
2+x+1)
x<1
Pomocy
4 sty 10:12
Panko: Zauważ ,że ∀x∊R x2+x+1=(x+ 1/2)2+3/4 ≥3/4
Czyli podstawa potęgi jest dobrze określona bo jest dodatnia
1◯ Jeżeli x2+x+1 <1 ⇒ x∊(−1,0)
(x2+x+1)x< (x2+x+1)0 ⇒ x>0 bo a=x2+x+1 <1
tu x∊∅
2◯ x2+x+1=1 ⇒x=0 ∨x=−1
10 =1 , 11=1 , żaden nie spełnia nierówności
3◯ x2+x+1 >1 ⇒ x∊(−∞, −1)∪(0,∞)
(x2+x+1)x< (x2+x+1)0 ⇒ x<0 bo postawa potęgi a>1
czyli x∊(−∞,−1)
ODP: x∊(−∞,−1)
4 sty 11:46
pigor: ..., lub logarytmując obustronnie (tak, mogę, dlaczego

)
(x2+x+1)x< 1 ⇔ log(x
2+x+1)
x< log1 ⇔ x log(x
2+x+1)< 0 ⇔
⇔ (x< 0 i log(x
2+x+1) >0) v (x> 0 i log(x
2+x+1)< 0) ⇔
⇔ (x< 0 i x
2+x+1 >1) v (x> 0 i x
2+x+1< 1) ⇔
⇔ (x<0 i x(x+1) >0) v (x>0 i x(x+1)< 0) ⇔ (x<0 i x+1< 0) v (x>0 i x+1< 0) ⇔
⇔ (x<0 i x< −1) v (x>0 i x<−1) ⇔ x< −1 v x∊∅ ⇔
x< −1 ⇔
x∊(−∞;−1).
4 sty 12:16