Wyznaczyć maksimum funkcji
linker: Wyznaczyć maksimum funkcji y=sinx+cosx
4 sty 10:10
Saizou :
np.
sin2x+cos2x=1
(sinx+cosx)2−2sinxcosx=1
(sinx+cosx)2=1+sin(2x) P jest nieujemna
sinx+cosx=√1+sin(2x)
p(x) jest funkcją rosnącą zatem największą wartość przyjmuje dla x największego, zatem
1+sin(2x) maksymalnie przyjmuje 2 bo sin(2x) ma wartość maksymalną równą 1, zatem
sinx+cosx=√1+1=√2 szukana maksymalna wartość
4 sty 10:25
Saizou : poprawka
lsinx+cosxl=√2⇒sinx+cosx=√2 lub sinx+cosx=−√2, ale szukamy maksimum zatem wynosi ono √2
4 sty 10:30
Eta:
| | √2 | | √2 | | π | |
y= √2( |
| *sinx+ |
| *cosx)⇒ y= √2*sin(x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
zatem ZW= <−
√2.
√2> to y
max=
√2
4 sty 12:19