matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnić
iza:
Udowodnić równości cos20*cos40*cos80=1/8
4 sty 10:03
Saizou :
zróbmy taki 'myk'
1
cos20*cos40*cos80=
8
2sin20*cos20*cos40*cos80
sin40*cos40*cos80
L=cos20*cos40*cos80=
=
=
2sin20
2sin20
2*sin40*cos40*cos80
sin80*cos80
2sin80*cos80
=
=
=
2*2sin20
4sin20
2*4sin20
sin160
sin(180−20)
sin20
1
=
=
=
=P
8sin20
8sin20
8sin20
8
4 sty 10:08