pomocy :P
damian grabowski: Uzasadnij ,ze dla każdej liczby nieparzystej x wartość wielomianu W(x)=x3+3x2−x−3 jest
podzielna przez 48.
3 sty 22:48
Eta:
W(x)= x2(x+3)−(x+3)= (x+3)(x2−1)= (x−1)(x+1)(x+3)
dla x= 2n−1
(2n−1−1)(2n−1+1)(2n−1+3)= (2n−2)(2n)(2n+2)= 8(n−1)*n*(n+1)
dodaj odpowiedni komentarz i ......
3 sty 22:55
Janek191:
x = 2n − 1 ← dowolna liczba nieparzysta
W(x) = W( 2n −1) = (2n −1)3 + 3*( 2n − 1)2 − (2n − 1) − 3 =
= 8 n3 − 12 n2 + 6 n − 1 + 3*( 4 n2 − 4 n + 1) − 2 n + 1 − 3 =
= 8 n3 − 12 n2 + 6 n − 1 + 12 n2 − 12 n + 3 − 2 n − 2 =
= 8 n3 − 8 n = 8 n*( n −1)*( n + 1) = 8 *( n −1)*n*( n + 1)
Wśród trzech kolejnych liczb całkowitych przynajmniej jedna jest podzielna przez 2
i jedna jest podzielna przez 3, więc iloczyn ( n −1)*n*( n +1) jest podzielny przez 6,
a cała liczba jest podzielna przez 8*6 czyli przez 48.
3 sty 23:02
damian grabowski: komentarz : Dla każdej liczby nieparzystej x wartość jest podzielna przez 8 i jej wielokrotność
czyli 48.
Nie wiem czy dobrze napisałem komentarz proszę o ocene.: d
3 sty 23:06
Eta:
Mój sposób
krótszy 
( mimo ,że nie podałam do końca "gotowca"
3 sty 23:06
Eta:
Nie ..... komentarz taki,jak podał Janek
3 sty 23:07
damian grabowski: ok już rozumiem

Jesteście wielcy
3 sty 23:09
Eta:
3 sty 23:09