szeregi
zadanie: W każdym z czterech kolejnych zadań udziel siedmiu niezależnych odpowiedzi:
Z − jest Zbieżny (tzn. musi być zbieżny, a przy tym szereg spełniający podany warunek
istnieje)
R − jest Rozbieżny (tzn. musi być rozbieżny, a przy tym szereg spełniający podany
warunek istnieje)
N − może być zbieżny lub rozbieżny (tzn. Nie wiadomo, czasem jest zbieżny, a czasem
rozbieżny)
X − nie istnieje szereg spełniający podany warunek
Co można wywnioskować o zbieżności szeregu ∑a
n jeżeli wiadomo, że jego wyrazy
są różne od zera, a ponadto ciąg jego wyrazów (a
n) spełnia podany warunek
n→
∞
a) g=−3 R
b) g=−1 N
d) g=0 Z
f) g=1 N
g) g=3 R
to sa prawidlowe odpowiedzi.
tylko ja nie wiem dlaczego tak jest
bo ten warunek to kryterium d'Alemberta ale tylko dla wyrazow dodatnich a przeciez tutaj nie
wiemy jakie te wyrazy sa poza tym, ze sa rozne od 0.
prosilbym o pomoc
3 sty 22:44
zadanie: ?
3 sty 23:17
zadanie: ?
4 sty 00:40
zadanie: ?
4 sty 02:25
zadanie: ?
4 sty 12:41
zadanie: a tutaj?
jakies sugestie?
4 sty 23:13
Panko: b) weź ciąg an : (1,−1,1,−1,1,−1,......) czyli an=−(−1)n
oblicz lim an+1/an= lim(−1)=−1
zbuduj ciąg sum cząstkowych sn=(1,0,1,0,1,0,.....)=1/2*(1−(−1)n) widać gołym okiem ,że
NIE jest zbieżny
....................................................
weź ciąg bn=(−1)n*1n
wtedy lim bn+1/bn=lim −n/(n+1)=−1
zbuduj ciąg sum cząstkowych sn jest zbieżny ( można to sobie rozpisać)
lub zastosować Twierdzenie Abela o zbieżności szeregów naprzemiennych
Szeregiem naprzemiennym nazywamy szereg postaci
a1−a2+a3−a4+..... gdzie an≥0
Szereg naprzemienny spełniający warunki
a1≥a2≥a3≥a4≥.... oraz lim an=0 jest zbieżny
Odpowiedź : Raz zbieżny ,kiedy indziej nie
4 sty 23:53
zadanie: a da sie w tym zadaniu wykorzystac kryterium d'Alemberta?
5 sty 00:00