Liczę przez części i nie wychodzi
| x−1 | x | 1 | ||||
∫ | dx = ∫ | dx − ∫ | dx | |||
| 3√x+1 | 3√x+1 | 3√x+1 |
| x | 3 | 3 | ||||
Po kolei: ∫ | dx = | x*3√(x+1)2 − ∫ | 3√(x+1)2 dx | |||
| 3√x+1 | 2 | 2 |
| 3 | 3 | 3 | ||||
∫ | 3√(x+1)2 dx = | * | 3√(x+1)5 | |||
| 2 | 2 | 5 |
| 3 | 5 | |||
Razem moje rozwiązanie: | 3√(x+1)2(x−1) − | 3√(x+1)5+C | ||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
Książkowe i wolframowe: | (x−4)(x+1)2/3 | |
| 5 |
| 3 | 3 | 5 | |||
* | ≠ | ||||
| 2 | 5 | 2 |
| 3 | 3 | |||
Twój wynik powinien mieć w 2 członie | * | i wtedy po przekształceniach daje taką | ||
| 2 | 5 |
Tak faktycznie MQ
. Rąbnąłem się jak liczyłem drugi raz
| x−1 | u3−2 | 1 | ||||
∫ | dx = ∫ | *3u2du = 3∫(u4 − 2u)du = 3( | u5 − u2) + c | |||
| 3√x+1 | u | 5 |
| 3 | 3 | |||
= | u2(u3 − 5) + c = | (x+1)2/3(x−4) + c. | ||
| 5 | 5 |