Rozwiąż równanie wielomianowe
Klaudia: x4−x3−7x2+13x−6=0
proszę o szybką pomoc
3 sty 22:19
PW: Piszesz nocne kolokwium?
Coś mi się zdaje, że 13x = 7x+6x
3 sty 22:28
Eta:
(x−1)2(x−2)(x+3)=0
x=1 v x= 2 v x= −3
3 sty 23:01
pigor: ..., lub np. tak : ale może nie być dla każdego tak samo
...

łatwo

, otóż ponieważ w(1)=0 i w(2)=0 ⇒
w(x)=(x−1)(x−2)=
x2−3x+2, zatem rozkładam na czynnik
lewą stronę danego równania ...

"pod w(x)" np. tak :
x
4−3x
3+2x
2 +2x
3−6x
2+4x −3x
2+9x−6= 0 ⇔
⇔ x
2(x2−3x+2 +2x
(x2−3x+2) −3
(x2−3x+2)= 0 ⇔
⇔
(x2−3x+2) (x
2+2x−3)= 0 ⇔
(x2−3x+2) (x
2−x+3x−3)= 0 ⇔
⇔
(x−1)(x−2) (x(x−1)+3(x−1))= 0 ⇔
(x−1)(x−2) (x−1)(x+3)= 0 ⇔
⇔
x=1 p. dwukrotny v
x=2 v
x= −3 ⇒
x∊{−3,1,2} . ...
3 sty 23:14
Gustlik: Najprościej Hornerem:
1 −1 −7 13 −6
1 1 0 −7 6 0
x=1 jest pierwiastkiem
(x−1)(x3−7x+6)=0
Horner po raz drugi
1 0 −7 6
1 1 1 −6 0
x=1 jest pierwiastkiem 2−krotnym
(x−1)2(x2+x−6)=0
Δ=25, √Δ=5
x1=−3, x2=2
Odp: x=1 (2−krotny) v x=−3 v x=2
4 sty 01:25
Eta:
4 sty 01:26