Dla jakich wartości parametru
bunia: dla jakich wartości parametru m (m∊R) zbiór rozwiazań nierówności
x
2+(m−1)x+m
2≤0
zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności
3 sty 21:51
ZKZ: Widze ze i gumisie sa na forum

Kiedy rownanie kwadratowe ma rozwazania ? wtedy gdy delta >=0
A ta druga nierownoc to przeciez gumisie wiedza jak rozwiazac
3 sty 21:57
bunia: niby to wiem ale cos mi ucieka
Δ≥0
dla m∊<−1,1/3>
druga nierówność to x ∊(−1,1)
a jak to połączyć?
3 sty 22:06
ZKZ: Skoro CI takie wyszly przedzialy to moze trzeba wyznaczyc czesc wspolna ?
Ale moze jeszce ktos inny podpowie
3 sty 22:14
bunia: tez tak zrobiłam
(−1, 13>
ale się zastanawiam czy to jest dobrze?
3 sty 22:19
Lorak: Nie, tak nie można
3 sty 22:21
ZKZ: Wedlug mnie jest dobrze o ile dobrze wyznaczylas 1 przedzial (nie sprawdzalem)
3 sty 22:23
bunia: coś za proste mi sie to wydaje
3 sty 22:24
Lorak:

Skoro zbiorem rozwiązań nierówności wymiernej jest x∊(−1,1), to teraz
trzeba tak zrobić żeby zbiór rozwiązań nierówności kwadratowej zawierał się w tym zbiorze.
Przykładowa sytuacja na rysunku.
Spróbuj dobrać warunki.
3 sty 22:27
bunia: no własnie z tymi warunkami mam problem
3 sty 22:37
Lorak: Wartości dla x=−1 oraz dla x=1 muszą być większe od zera.
Czyli rozwiązać f(−1)>0 i f(1)>0, f(x)=x2+(m−1)x+m2
3 sty 22:44
bunia: z pierwszego warunku
f(−1)>0 Δ<0 czyli brak rozwiązania
z drugiego
f(1)>0 Δ>0 m∊(−∞,−1)∪(0,∞)
i to jest koniec?
3 sty 23:00
Lorak: f(−1)>0, delta tak jak mówisz ujemna, czyli m∊R (parabola ponad osią iksów z ramionami
w górę)
f(1) jest ok.
Teraz jeszcze musisz wyznaczyć część wspólną rozwiązań f(1)>0, f(−1)>0, Δ≥0
i to już będzie odpowiedź.
3 sty 23:16