l
RS:
Wyznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, jaki tworzą wierzchołki parabol o równaniu
f(x)=(x − 3)2+m , gdzie m∈R –parametr.
Proszę o wytłumaczenie tego zadania.
3 sty 20:42
matyk: Jak wyznaczamy współrzędne wierzchołka paraboli?
3 sty 20:45
RS:
xw=3
yw=m
3 sty 20:46
matyk: To już widać jaki zbiór tworzą te wierzchołki

Sam napisałeś.
3 sty 20:48
RS:
Nie za bardzo wiem (3,m) ?
3 sty 20:50
matyk: tak

podstaw sobie kilka liczb za m i zobaczysz
3 sty 20:51
RS: Dla jakiej wartości m wykres funkcji y = x + m ma co najmniej jeden punkt wspólny z okręgiem
o promieniu r , którego środkiem jest początek układu współrzędnych?
S=(0,0) r
y=x+m
Dalej co ?
3 sty 20:54
matyk: co najmniej jeden punkt wspólny = odległość prostej od punktu (0,0) jest mniejsza bądź równa
promieniowi
3 sty 20:55
pigor: ... wierzchołki parabol to zbiór wszystkich punktów prostej
równaniu x=3, a dokładniej − zbiór punktów {
(x,y) : x=3 i y=m∊R}. ...
3 sty 20:56
RS:
matyk możesz wytłumaczyć ?
3 sty 20:59
matyk: Wykonaj sobie rysunek w układzie współrzędnych. Okrąg o promieniu r i teraz prosta mająca go
przecinać, bądź byś styczną. Na styczność mamy warunek d=r (d − odległość środka od stycznej).
Jeśli przecina okrąg to oczywiste, że d<r.
Z tych dwóch warunków otrzymujemy jeden warunek d≤r.
3 sty 21:10
matyk: Ja uciekam zatem jak co to proś innych o więcej info
3 sty 21:11
RS: Ale chodzi mi jeszcze o to pierwsze zadanie.
3 sty 21:16
RS: ?
3 sty 21:47