Oblicz, dla jakich wartości parametru
Ewa: Oblicz, dla jakich wartości parametru p każde rozwiązanie nierówności | x + p | < 1 jest
równocześnie rozwiązaniem nierówności 2x − 1x + 2 + 3 > 0 .
3 sty 20:33
pigor: ..., może zapytam co masz w odp.

, bo mi ...

wychodzi
p∊{0,3},
3 sty 21:09
Ewa: Chyba jesteś na dobrym tropie, bo jest p∊ ( −
∞ ; 0 > ∪ <3 ; +
∞ )
3 sty 22:08
Ewa: powiedz jak robiłeś, bo ja nawet nie wiem jak to ugryźć − rozwiązałam tę drugą nierowność, ale
nie wiem co dalej z tą bezwzględną...
3 sty 23:17
Rafał28: Druga nierówność
| 2x−1 | |
| + 3 > 0 (Sprowadzam do wspólnego mianownika) |
| x+2 | |
| 5x + 5 | |
| > 0 (równoważnie można tak jak niżej zamienić, bo przykład 2533) |
| x+2 | |
(5x+5)(x+2) > 0
5(x+1)(x+2) > 0
(x+1)(x+2) > 0
x∊(−
∞, −2)∪(−1, +
∞)
Y = (−
∞, −2)∪(−1, +
∞)
Teraz druga nierówność
|x + p| < 1
−1 < x + p < 1
−1 − p < x < 1 − p
x∊(−1−p, 1−p)
Z=(−1−p, 1−p)
W zadaniu chodzi o to, że zbiór Z musi się mieścić w zbiorze Y, czyli intuicyjnie widzimy, że
−1−p = −1, wtedy p=0 i wtedy Z=(−1, 1) lub
drugi kraniec przedziału zbioru Z, czyli 1−p = −2 i wtedy p = 3 i Z=(−4, −2)
I tak rozwiązal pigor, ale Pan pigor zapomniał, że może być tak
−1−p ≥ −1, wtedy p≤0 i zbiór Z zawiera się w Y
oraz
1−p ≤ −2, czyli p≥ 3
Reasumując p≥ 3 lub p≤0
3 sty 23:46
pigor: ... , tak , racja ; jak byś czytał w moich myślach, bo w tym miejscu
stanąłem i ...

i wolałem zapytałem, bo nie chciało mi się rysować na osi,
a Tobie , duże uznanie za kawał dobrej roboty . ...
4 sty 00:02
Ewa: Dziękuję Wam bardzo !
4 sty 19:24