Granica
Matematyka: Oblicz granicę:
| 23n+2+6n−2+3 | |
| |
| 8n+2+4n−2+22n+3 | |
Na górze widać dobrze, ale na dole trochę się to zlewa − podstawowe liczby to 8+4+2, a reszta
to potęgi. Nie mogę dojść jak to zrobić. Wynik to 1/16, a mi wychodzi 1/2. Proszę o pomoc.
3 sty 19:42
Ajtek:
Zapisz to wszystko tak, abyś w potęgach miał tylko n. Następnie 8
n przed nawias w liczniku i
mianowniku, i myśl

.
3 sty 19:54
Matematyka: no właśnie wychodzi mi 64n przed nawias i nie wiem jak inaczej mam to zrobić.
3 sty 20:15
Ajtek:
A skąd 64
n 

Licznik czy mianownik
3 sty 20:21
Matematyka: w obu. 8n+2 to nie 64n? I 23n+2 to 43n czyli też 64 czy ja źle liczę
3 sty 20:37
Ajtek:
No stary

W gimnazjum te wzory były

a
m+n=a
m*a
n
Działaj.
3 sty 20:38
Matematyka: | | 4 | |
Zrobiłem, ale tym razem wyszło mi |
| i wynik to 1/14.. |
| | 64−8 | |
| | 6nn | |
22n+3 to 82n to 64n czyli wychodzi jak wyciągnę przed nawias, że 8n * |
| |
| | 8n | |
Co tutaj jest źle?
3 sty 21:16
Ajtek:
Z licznika:
2
3n+2=2
3n*2
2=4*8
n i koniec

Kolejność wykonywania działań się kłania, najpierw potęgowanie, później mnożenie. Robisz
pokazany błąd przeze mnie na każdym kroku.
Działaj
3 sty 21:22
Matematyka: | | | |
Znowu błąd, bo wychodzi mi |
| |
| | | |
Nie wiem już co znowu jest źle, pasuję...
3 sty 23:33
Matematyka: Ahh, bo tam się wyzeruje i na górze i ana dole to wszystko, zostanei 4/64 i to jest dobry
wnyik, ok dzięki
3 sty 23:38