Środki trzech okręgów o promieniach równych 2 znajdują się w wierzchołkach trój
ola: Środki trzech okręgów o promieniach równych 2 znajdują się w wierzchołkach trójkąta
równobocznego o boku długości 2 √2 . Znaleźć pole części wspólnej tych trzech okręgów
3 sty 19:33
ola:
3 sty 19:48
ola: podpowie ktoś?
3 sty 19:51
Eta:

P(wycinka koła zawartego w tym trójkącie) o wierzchołku w A
| | 1 | | 1 | | 2 | |
PwA= |
| πr2 = |
| π*4= |
| π |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
F jest środkiem odcinka AB
Trójkąt AFE jest równoramienny i prostokątny ( połówka kwadratu o boku
√2
To P(FGE)( połówki
"żelazka" :
P= P(wycinka AGE)− P(ΔAFE)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| πr2− |
| *(√2)2 = |
| π−1 |
| | 8 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
To P(DGF)=2*( |
| π−1)= π−2 |
| | 2 | |
Podobnie w wierzchołkach B i C
Teraz :
X −− pole szukanej części wspólnej:
P(ΔABC) = 3P
wA −3P(żelazka) +
X
| | a2√3 | | 2 | |
to X = |
| −3* |
| π+3(π−2)=......... = 2√3+π−6 [j2] |
| | 4 | | 3 | |
3 sty 21:00
ola: a=2√2
h = √3/2 a
h=√6
S trójkąta = 4√3
S okręgu = 4π
.....

?
3 sty 21:01
ola: ok to trzeba wyliczyć z wycinka koła dzięki
3 sty 21:03