matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczba
natii:
8
liczba
jest rowna
√
5
−3
4
√
5
−12
4
√
5
+12
a)
b)−2
√
5
+6 c)
d) −2
√
5
−6
7
7
18 paź 21:08
AROB:
Odp. : d) Usuń niewymierność z mianownika.
18 paź 21:15
aga:
8
√
5
+3
8(
√
5
+3)
8(
√
5
+3)
*
=
=
=−2(
√
5
+6)=−2
√
5
−6
√
5
−3
√
5
+3
5−9
−4
18 paź 21:36