Funkcja Kwadratowa
Maja.: Ja mam pytanie czy w funkcjii kwadratowej q z postaci kanonicznej jest równe c z postaci
ogólnej?
3 sty 19:09
PW: Nie, popatrz na wzory określające współrzędne wierzchołka paraboli
(p,q) = ...
3 sty 19:16
Maja.: To jak mam zapisać wzór ogólny gdy mam podaną najmniejszą wartość czyli q=−3 i miejsca zerowe
(4,0) i (−6,0) ?
3 sty 19:24
PW: Przede wszystkim miejsca zerowe to 4 i −6. Pośrodku miejsc zerowych, czyli w punkcie
stoi oś symetrii paraboli, czyli prosta x=−1. Jednocześnie
f(p) = q.
Wierzchołek paraboli ma współrzędne (p, q), gdzie q=f(p).
Funkcja f jest określona wzorem
f(x) = a(x−4)(x+6)
− tyle mówi informacja o miejscach zerowych.
Mamy policzyć współczynnik a, do czego wykorzystamy informację, że f(−1) = −3, czyli
−3 = a(−1−4)(−1+6)
−3 = a•(−5)•5
Odpowiedź: f(x) = 0,12(x−4)(x+6) = 0,12(x
2+2x−24) = 0,12x
2+0,24x−2,88.
3 sty 20:57
Maja.: Dzięki

tam miało być −5 nie −3 bo pisałam z pamięci, ale tak czy siak mi wyszło.
5 sty 15:48
PW: Majeczko, ja też pisałem z pamięci, i tak czy siak mi wyszło. Szkoda tylko, że traciłem czas na
rozwiązanie niepotrzebnego zadania.
5 sty 22:05