Geometria analityczna
Michał: Witam mam zadanie o treści:
Punkty A = (1,4) i B (5,2) są kolejnymi wierzchołkami prostokąta o polu 30. Wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków tego prostokąta wiedząc, że leży on w pierwszej ćwiartce układu
współrzędnych.
1. Obliczyłem długość prostej AB wyszło 2
√5
2. Z tego oraz z pola obliczyłem długość prostej b wyszło 3
√5
3. Następnie wyznaczyłem równanie prostej AB y= −0,5 x + 4,5
4. Wyznaczyłem współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej a
2=2
5. Wyznaczyłem równania prostych BC y= 2x − 8 oraz AD y= 2x + x
Moje pytanie: W jaki sposób wyznaczyć współrzędne punktów C oraz D, znając równania prostych
przechodzących przez te punkty oraz ich odległości od punktów A oraz B.
Pozdrawiam
PW: Za "obliczyłem długość prostej" mój profesor stawiał dwóję.
Długość odcinka (boKu AB) rzeczywiście 2
√5.
Długość prostopadłego do AB boku jest równa
− też dobrze.
Równanie prostej AB też wyznaczone dobrze.
Dalej nie sprawdzam, ale podpowiedź jest prosta:
− napisać równanie okręgu o promieniu 3
√5 i środku A. Obliczyć punkt wspólny tego okręgu i
prostej AD. Będą oczywiście dwa takie punkty.
To samo dla punktu B.
W rozstrzygnięciu które z tych punktów są szukanymi wierzchołkami powinno pomóc założenie "leży
w pierwszej ćwiartce". Jeżeli nie pomoże, to będą dwa rozwiązania.