Przez środek boku trójkąta równobocznego poprowadzono prostą tworzącą z tym boki
ola: Przez środek boku trójkąta równobocznego poprowadzono prostą tworzącą z tym bokiem kąt ostry α
i dzielący pole trójkąta w stosunku 1 do 7. Obliczyć kąt α.
3 sty 18:16
ola:

czy ten rysunek jest dobrze? ktoś pomoże

?
3 sty 19:42
Bizon:
| | a2√3 | | ah1 | |
SΔDBF= |
| ale jednocześnie SΔDBF= |
| |
| | 28 | | 4 | |
...dalej poradzisz?
3 sty 21:20
ola: wyszło mi α= 30 stopni, dobrze?
3 sty 21:24
pigor: ..., uważam, że dobrze, bo
mnie też tak wyszło
α=30o, ale z równania
sin(120o−α)= 2sinα, czyli innym sposobem bez
pomocniczych odcinków h, ani h
1. ...
3 sty 21:49
pigor: ... , tak : jeśli 2a − dł.boku Δ równobocznego ,
x − dł. odcinka pod kątem α, to z warunków zadania pole
P
Δr= 8P
1 ⇔ a
2√3= 8*
12x*asinα ⇔
⇔(*) a
√3= 4xsinα i z tw. sinusów w odciętym Δ P
1:
a
√3= 2xsin(120−α) , stąd i z (*) :
sin(120o−α)= 2sinα . ...
3 sty 22:03