Czyliczba niewymierna podniesiona do potęgi niewymiernej może być liczbą wymiern
morfik: Wykaż, że istnieją dwie niewymierne liczby a i b (mogą być równe ) takie, że ab jest liczbą
wymierną.
3 sty 18:15
PW: .
Odpowiedź przykładowa:
(√2√2)√2 = 2,
bo (twierdzenie o potędze potęgi)
(√2)√2√2 = √22 = 2
czyli a=√2√2, b=√2
3 sty 18:54
morfik: A skąd wiesz, że √2√2 jest liczbą niewymierną?
Tego nie wiesz, ale jeżeli √2√2 jest liczbą wymierną, to a=√2, b=√2.
Zatem wspólnie wykazaliśmy, ze takie liczby a i b istnieją. Jedna spośród par: (√2, √2)
lub (√2}√2,√2) jest dobra.
3 sty 19:07
PW: Znałeś rozwiązanie.
A może jednakże √2√2 jest niewymierna? Ktoś to potrafi udowodnić?
3 sty 20:14
Panko: Chyba nie o to idzie w tym klasycznym niekonstruktywnym przykładzie.
Weźmy liczbę p= √2√2 − uważamy, że prawdziwe jest zdanie : p jest niewymierna
albo p jest wymierna
Jeżeli p ∊W to oczywiście a=b=√2∊NW i jest ok
Jeżeli p∊NW to a=p i b=√2 ∊NW ⇒ ab = 2∊W i jest ok
3 sty 22:00
PW: Ja rozumiem, morfik miał rację, ale zainteresowało mnie, czy można podać prosty dowód
niewymierności √2√2 (nie umiem tego pokazać, ale zawodna intuicja podpowiada, że jest
niewymierna).
3 sty 22:12
3 sty 23:17
PW: Dziękuję. Dowód jest pewnie piekielnie trudny − kiedyś musiałem znać dowód przestępności liczby
e, i to było wyzwanie.. Nie znałem twierdzenia Gelfonda−Schneidera (albo zapomniałem). Na
pocieszenie pozostaje mi trafna intuicja
5 sty 00:50