całkowanie metodą przez podstawienie i przez części
eMka: Witam. Mam pewien problem z całkami nieoznaczonymi z funkcji. Zadanie polega na obliczeniu ich
za pomocą metody przez podstawienie lub przez części.
Ten punkt obliczyłam i nie wiem czy na pewno jest dobrze
1) f(x)=arctgx
∫ arctgx dx= ∫1*arctgx dx= |u'(x)=1; v(x)=arctgx|
|u(x)=∫1dx=x ; v'(x)=1/1+x2|
=x*arctgx−∫x*1/1+x2 dx
=x*arctgx−1\2∫ 2x\1+x2 dx
=xarctgx−1\2ln|1+x2|
=xarctgx−1\2ln(1+x2)+c
2) f(x)=√5x−2
Na początku zaczęłam obliczać metodą przez części, ale zrezygnowałam i przerzuciłam się na
metodę przez podstawienie (nie wiem, czy słusznie).
Jakieś obliczenia zaczęłam, ale utknęłam i nie wiem jak to skończyć, i czy w ogóle jest dobrze
to, co zrobiłam.
∫ √5x−2dx
=∫ 2√5x/2−1dx ⇒y=5x\2, skąd dx=2dy
=∫ 2√y−2dy
= ? tutaj nie wiem co dalej..
Z kolei punk następny, tj.
3) f(x)= x/x4+1
Obliczyć to przez podstawienie? Tylko podstawienie t za x w zasadzie nic nam nie daje. Wtedy
mam podstawić za x4, czy za całe x4+1?
Bardzo proszę o pomoc.
3 sty 17:24
morfik: Pierwsze dobrze. W drugim podstaw 5x−2=t
2, w trzecim podstaw x
2=t. W wyniku będzie coś z
arcusem tangensem
3 sty 17:36
eMka: Bardzo dziękuję. Spróbuję tak zrobić.
3 sty 17:53