granica
_: mam taką granicę do policzenia de l'hospitalem:
lim (tgx)1/(x−(π/2))
x−>(π/2)
dochodzę do symbolu ∞∞ czyli ∞, a w odp. jest e2
co jest nie tak?
3 sty 17:17
morfik: a
b=e
lnab=e
blna
Dalej jest łatwo
3 sty 17:29
morfik: Powiem jeszcze, że limef(x)=elimf(x)
3 sty 17:31
_: wiem, wiem, ale skoro nie ma symbolu nieoznaczonego to po co? albo ja go nie widzę..
3 sty 17:32
Krzysiek: zależy z której strony zmierzasz do π/2
dla x→π/2+ rzeczywiście jest ∞∞=∞
zadanie parę razy się pojawiało więc coś jest nie tak z nim skoro odpowiedź jest e2
3 sty 17:35
_: tak myślałam, dzięki
3 sty 17:36
pigor: ... ,
lim
x→π2 (tgx)
1/(x−π2)= e
f(x) , gdzie
| | ln(tgx) | |
f(x)= lim x→π2 |
| = ... i dalej problem |
| | x−π2 | |
bo nie współgra mi z twoja odpowiedzią , dlatego zapytam,
, czy a nie było tam zamiast x → {π}{2} ; x →
π4
i zamiast x−
π2 jednak x−
π4 ...
3 sty 17:57
_: nie, zdecydowanie π/2
4 sty 12:22