prosze o pomoc
hm: Ojciec i syn pracując wspólnie wykonaliby pracę w ciągu 12 dni, ponieważ po 8 dniach wspólnej
pracy syn zachowował , ojciec pracując sam potrzebowal jeszcze 5 dni do ukonczenia pracy. w
ciagu ilu dni kazdy z nich pracujac sam moglby wykonac te prace?
potrzebuje tego, lecz nie oznaczać x i y tylko np. x jako prace ojca a x+ .. prace syna i wtedy
coś w stylu 1/x + 1/x+.. bądź x− = 1/12 tylko nie wiem jak to właśnie zapisać tak żeby nie
robic ukladu rownan. prosze o odpowiedz

3 sty 17:13
3 sty 17:40
Bizon:
| | 1 | |
... ciekawie "bredzisz" −  ... a te |
| ... to niby co |
| | x+coś tam | |
Jak chcesz policzyć tą ukrytą niewiadomą?
3 sty 17:45
hm: no chodzi ooo to, żee musze mieć po prostu jedną niewiadomą. mam to obliczyć z x. tylko nie
wiem jak to oznaczyć.
3 sty 17:49
hm: tego zadania nie mam rozwiązywać układem równań, że będę miał x i y tylko z samym x
3 sty 17:51
ZKZ: Moze poszukaj na forum . Takich samych zadan jest rowiazanych duzo
3 sty 17:52
Bizon:
... to może jeszcze uwzględnij, że oni byli z Poznania −
3 sty 17:55
Mila:
Podpowiedź:
| 8 | | 2 | |
| = |
| część wykonanej pracy |
| 12 | | 3 | |
| | 1 | |
Zostało |
| pracy do wykonania, została wykonana przez ojca w ciągu 5 dni. |
| | 3 | |
Całą pracę wykonałby ojciec w ciągu 15 dni
| 1 | |
| − część pracy wykonanej przez syna w ciągu 1 dnia |
| x | |
3 sty 18:02
hm: niee rozumiem
3 sty 18:09
pigor: ..., np. tak : niech
x,y − szukany
czas pracy samodzielnej
syna lub ojca odpowiednio, to modelem matematycznym warunków
zadania może być np. taki układ równań wymiernych :
1x + 1y= 112 i 5*1y= 1− 8*112 ⇔... dalej może sam
3 sty 18:54