monotonicznosc,roznowartosciowosc
me: Zbadaj czy funkcjia f jest monotoniczna,roznowartosciowa i "na", jeśli działa z malsymalnej
dziedziny do zbioru R.
1. f(x)=
√x2−2x
2.f(x)=|3x+4|−2
5.f(x)=[x]−2
6.f(x)=x−[x]
3 sty 17:11
me: pilne

niech mi to ktos wytlumaczy, prosze !
3 sty 17:17
me: help
3 sty 17:28
PW: 1. Funkcja kwadratowa g(x) = x2−2x = x(x−2) jest nieujemna w zbiorze (−∞,0)∪(2,∞), taka jest
więc maksymalna dziedzina funkcji f.
Jednocześnie wiemy, że g, a tym samym i f, na obu tych przedziałach z osobna osiąga
wszystkie wartości z przedziału (0,∞). Nie jest zatem funkcją różnowartościową,i w
konsekwencji nie jest monotoniczna.
3 sty 17:52
me: dzieki, a co z 5 i 6 ? na tym najbardziej mi zalezy
3 sty 17:54
me: i czy zawsze jesli f. nie jest roznowartosciowa to nie jest na i nie jest monotoniczna?
3 sty 17:55
PW: Zadanie 5. Zgodnie z definicją funkcji [.] funkcja f(x) przyjmuje tylko wartości całkowite,
Jest zatem stała na odcinkach [k,k+1), k∊Z i przyjmuje na nich wartość k. Oznacza to, że jest
monotoniczna (niemalejąca). Przekształca R na Z (zbiór liczb rzeczywistych na zbiór liczb
całkowitych).
Jest to przykład funkcji, która nie jest różnowartościowa, ale jest monotoniczna.
W poprzednim zadaniu napisałem "nie jest różnowartościowa i w konsekwencji nie jest
monotoniczna" stosując pewien skrót myślowy (na jednym z przedziałów była to funkcja malejąca,
na drugim rosnąca, dlatego nie mogła być monotoniczna). Rzeczywiście trzeba uważać na
sformułowania myśli, bo mogłoby to być uznane za błąd logiczny. Właściwy argument był
zaznaczony niebieskim kolorem.
3 sty 21:47