Wzory skróconego mnożenia -sprawdzenie zadania
adrian: Witam mam za zadanie obliczyć (2x−y)2−(2x−y)2 dla x=1/4 y=2/3
4x2−4xy−y2−4x2−4xy−y2=−4xy−4xy=−4*1/4*2/3−4*1/4*2/3=−2/3−2/3=−4/3
czy to poprawne rozwiązanie?
3 sty 17:11
ZKZ: no zle jest
zaraz na poczatku ma byc +y2 i potem tez zle jak opuszcasz nawiasy
najlepiej wymnoz to bez opuszczania nawiasow a potem dopiero go opusc napisz rozwiazanie jeszce
raz i zobacz ja wyglada azor skroconego mnozenia
3 sty 17:18
adrian: 4x2−4xy+y2−(4x2+4xy+y2)= 4x2−4xy+y2−4x2−4xy−y2 czy też 4x2−4xy+y2−4x2+4xy+y2 ?
3 sty 17:30
ZKZ: Adrian Ma byc tak 4x2−4xy+y2−(4x2−4xy+y2) = opusc teraz ten drugi nawias i olicz OK?
3 sty 17:34
adrian: 4x2−4xy+y2−4x2+4xy−y2=0
3 sty 17:45
ZKZ: I tyle wychodzi bo tak zapisales przyklad
Popatrz zapisales go w takim stylu jesli np (2x−y)2 oznaczmy jako a to bedzie a−a=0
Moze ma byc tak (2x−y)2−(2x+y)2 albo jeszce inaczej ?
3 sty 17:50
adrian: tak mój błąd, przykład ma być tak jak podałeś
3 sty 17:52
ZKZ: No to policz
3 sty 17:54
adrian: wychodzi 0 bo wszystko się skraca tak jak podałem 2 wypowiedzi wczesniej
3 sty 17:56
ZKZ: Zapoznaj sie dobrze ze wzorami skroconego mnozenia
(a−b)2=a2−2ab+b2
(a+b)2=a2+2ab+b2
bedzie 4x2−4xy+y2−(4x2+4xy+y2)=teraz policz
3 sty 18:00
adrian: 4x2−4xy+y2−4x2−4xy−y2=−4xy−4xy= −2/3−2/3= −4/3
3 sty 18:07
ZKZ: | | 1 | | 2 | | 1 | | 8 | | 4 | |
=−4xy−4xy=−8xy=−8* |
| * |
| =−8* |
| =− |
| =− |
| czyli masz dobrze |
| | 4 | | 3 | | 6 | | 6 | | 3 | |
Zapoznac sie dobrze z e wzorami OK?
3 sty 18:13
adrian: Dzięki za cierpliwość

, na kartce rozwiązałem dobrze, tylko pomyliłem się przy
przepisywaniu. Jeszcze raz wielkie dzięki
3 sty 18:15
ZKZ:
3 sty 18:20