szereg
zadanie: jak zbadac zbieznosc szeregu
∞
n=1
3 sty 17:07
zombi: kryt. Cauchy'ego moim zdaniem.
3 sty 17:10
morfik: Nie spełnia warunku koniecznego, więc jest rozbieżny. Mianowicie
3 sty 17:11
zombi: zawsze o nim zapominam XD
3 sty 17:12
morfik: Kryterium Cauchego nie ,,łapie"" bo granica=1
3 sty 17:12
zadanie: ale z kryt. Cauchy'ego wychodzi 1
3 sty 17:12
morfik: Granica z pierwiastka n−tego stopnia an=1
3 sty 17:13
3 sty 17:16
morfik: | | 1 | |
Co Ty mówisz. |
| do niczego nie dąży tylko jest konkretną liczbą niewymierną różną od |
| | e | |
zera, wiec granica a
n jest różna od zera, czli szereg jest rozbieżny.
3 sty 17:19
zadanie: dziekuje
3 sty 17:25
zadanie: a taki szereg
∞
n=1
warunek konieczny spelniony
| | n | | n | | 1 | |
z kryterium Chauchy'ego n√ |
| )n2=( |
| )(n2/n)=( |
| )n→0<1 szereg |
| | n+1 | | n+1 | | e | |
zbiezny
dobrze?
3 sty 17:49
Krzysiek: źle ostatnia równość.
nie powinno być =(1/e)n
tylko →1/e<1 czyli zbieżny.
3 sty 17:55
zadanie: | | 1 | | n2 | |
a dlaczego nie powinno być =( |
| )n? przeciez |
| =n |
| | e | | n | |
3 sty 21:47
3 sty 22:05
zadanie: dziekuje
3 sty 22:33