Rozwiąż równania
Kuba: Proszę o pomoc...
Rozwiąż równania:
a) 6x4+x2=2
b) x8−11x4−80
3 sty 16:59
morfik: W pierwszym podstaw x2=t , t≥0, a w drugim x4=t, t≥0
3 sty 17:05
Kuba: Czyli a) 6t2+t−2=0
Δ=12−4*6*(−2)
Δ=49
√Δ=7
t1=−1−712=23
I co dalej bo tego nie pamiętam.. ?
3 sty 17:11
Kuba: t2=12
3 sty 17:17
morfik: | | 2 | |
t1=− |
| , nie spelnia założenia, |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
t2= |
| ⇒x=√ |
| lub x=−√ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 sty 17:23
Kuba: Ok wielkie dzięki ale przy tym b) to się całkiem pogubiłem..
3 sty 17:24