punkty A (−2, 3) B (1, −2)
Jan: punkty A (−2, 3) B (1, −2) są dwoma kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD , a prostą o równaniu
y=x+5 jest jego osią symetri wyznacz współrzędne wierzchołka CD .
3 sty 16:59
Janek191:
A = ( − 2; 3)
B = ( 1; − 2)
y = x + 5 − równanie osi symetrii rombu ABCD
C = ( x; y) = ( x; x + 5)
Musi być I AB I = I CB I
√ (1 − (−2))2 + ( − 2 −3)2 = √ ( x − 1)2 + ( x + 5 − (−2))2
√ 9 + 25 = √ x2 − 2x + 1 + x2 + 14 x + 49
34 = 2 x2 + 12 x + 50
2 x2 + 12 x + 16 = 0
x2 + 6 x + 8 = 0
( x + 4)*( x + 2) = 0
x = − 4 lub x = − 2
więc
y = 1 lub x = 3
C = ( − 4; 1) lub C = ( − 2; 3) = A − odpada
=========
Punkt D jest symetryczny do punktu B
oraz
I AD I = I CD I
Niech D = ( a; b)
√ ( a + 2)2 + ( b −3)2 = √ ( a + 4)2 + ( b − 1)2
√ a2 + 4 a + 4 + b2 − 6 b + 9 = √ a2 + 8 a + 16 + b2 − 2 b + 1
a2 + 4a + b2 − 6 b + 13 = a2 + 8 a + b2 − 2b + 17
4a − 6b + 13 = 8a − 2b + 17
4a + 4b = − 4
a + b = − 1 ⇒ b = − a − 1
D = ( a; − a − 1)
I AD I = I AB I = √34
√( a + 2)2 + ( − a − 4)2 = √34
√ a2 + 4a + 4 + a2 + 8 a + 16 = √34
2a2 + 12a + 20 = 34
2 a2 + 12 a − 14 = 0
a2 + 6a − 7 = 0
( a + 7)*( a − 1) = 0
a = − 7 lub a = 1 więc b = 6 lub b = 0
D = ( − 7; 6)
−−−−−−−−
Odp. C = ( − 4; 1) , D = ( − 7; 6)
=============================
3 sty 23:39
Janek191:
II sposób:
C = ( − 4; 1) obliczone jak w I sposobie.
D = ( a; b)
→ →
AD = BC
[ a + 2; b − 3 ] = [ − 5; 3 ]
a + 2 = − 5 i b − 3 = 3
a = − 7 i b = 6
D = ( − 7 ; 6 )
===========
3 sty 23:43
ZKZ: I jeszce do pelni szczescia
Janek191 dla
Jana powinien zrobic rysunek i max ilosc
punktpw za zadanie jest
3 sty 23:52
Bogdan:

Proponuję takie rozwiązanie:
k
1: y = x+5, a
1 = 1 i A(−2, 3)∊k
1
k
2: y = a
2x+b
2 i B(1, −2)∊k
2, k
2⊥k
1 ⇒ a
2 = −1 i y = −(x −1) −2 ⇒ y = −x−1
S = k
1∩k
2 ⇒ x + 5 = −x − 1 ⇒ x = −3 i y = −3 + 5 = 2 ⇒ S = (−3, 2)
C(x
c, y
c): x
c − 2 = 2*(−3) ⇒ x
c = −4, y
c + 3 = 2*2 ⇒ y
c = 1,
D(x
D, y
D): y
D + 1 = 2*(−3) ⇒ x
D + 1 = 2*(−3) ⇒ x
D = −7, y
D −2 = 2*2 ⇒ y
D = 6,
C(−4, 1), D(−7, 6)
4 sty 00:07