Wielomiany
Mir :c: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+2 wynosi −4, a reszta z dzieleniatego
wielomianu przez x − 3 wynosi 5. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przezx2 −x−6
proszę o DOKŁADNE wytłumaczenie krok po kroku. Nie chełp się wiedzą, chełp się tym, że umiesz
ją przekazać. Dziękuję
3 sty 16:51
Aga1.: Pierwszy krok.
Potrzebna teoria.
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x−a, a∊R jest równa W(a).
Z pierwszego zdania można zapisać,że
W(−2)=−4 i W(3)=5.
Teraz wielomian P(x)=x2−x−6 zapisz w postaci iloczynowej.
P(x)=....
3 sty 17:19
PW: Chełp chełp
Reszta z dzielenia W(x) przez x2−x−6 to wielomian R(x) stopnia pierwszego lub zerowego, taki
że
W(x) = (x2−x−6)Q(x) + R(x)
dla pewnego wielomianu P(x) − taka jest definicja reszty.
Jeżeli uwzględnimy to co podpowiadała Aga1., to
(1) W(x) = (x+2)(x−3)Q(x) + R(x).
Teraz łatwo odpowiemy na pytanie − czy R(x) jest funkcją liniową ax+b, czy stałą b.
Podstawiając w (1) liczby x=−2 i x=3 otrzymamy:
−4 = 0•Q(x) + R(−2)
5 = 0•Q(x) + R(3),
czyli
(2) R(−2) = −4 i R(3) = 5.
R(x) przyjmuje różne wartości dla −2 i −3, nie jest zatem stałą. Wniosek:
R(x) = ax+b.
Równości (2) przyjmą więc postać
a•(−2) +b = −4 i a•3+b = 5,
a taki układ równań rozwiążemy bez trudu.
3 sty 17:38
Mir :c: Dzięki.
3 sty 17:38
ZKZ: Ale
Aga1 i
PW sie chelpia tym z ezagladneli do ksiazki do matematyki bodajze do 2
klasy liceum i technikum a TY tego nie zrobiles i teraz sa skutki
3 sty 17:41
Mir :c: Ja nie chodzę do drugiej liceum
4 sty 07:28