Granice
Jacek: Wyznacz takie wartości parametrów parametrów, dla których funkcja jest ciągła:
f(x)= 2x−a dla x≤2
2x2+1 dla x>2
3 sty 16:37
Jacek: Nie mam pojęcia jak obliczyć A
lim = 4−a
x−>2−
lim= 9
x−>2+
3 sty 16:42
Ajtek:
Zastanów się

.
3 sty 16:48
pigor: ... , aby granica istniała w x= −2 granice jednostronne
muszą byc równe, czyli 4−a= 9 ⇔
a= −5 i tyle . ...
3 sty 16:48
Ajtek:
No i
pigor popsuł zabawę

. Cześć
3 sty 16:49
pigor: ..., przepraszam ...
3 sty 16:51
Jacek: W odp. jest a=−1
3 sty 16:51
Jacek: Czyli coś źle policzyłem :x
3 sty 16:52
Ajtek:
A dobrze przepisałeś funkcję?
3 sty 16:55
Jacek: Tak
3 sty 16:56
Ajtek:
Może odpowiedzi pomyliłeś?
3 sty 16:58
pigor: ... pokaż oryginalny (książkowy) wzór funkcji f , czy dobrze go przepisałeś
3 sty 16:58
Jacek: No właśnie nie o.O. Chyba błąd w odpowiedzi.
3 sty 16:58
Ajtek:
Ja tutaj błędu nie widzę, a Ty pigor?
3 sty 16:59
3 sty 17:01
Aga1.: Błąd w odpowiedzi w książce.
3 sty 17:08
Jacek: W każdym razie dzięki za uzmysłowienie jak obliczyć parametr
3 sty 17:17