Zasady podzielności
Konrad: Witam,
Potrzebuję pomocy z następującym zadaniem:
Liczba 13 jest dzielnikiem naturalnej liczby b. Czy wynika stąd (bardzo proszę, jeśli ktoś
mógłby to ładnie uzasadnić), że podzielna przez 13 jest także liczba całkowita mająca postać:
a) 3b−4
b) 2b+39
3 sty 16:02
Ajtek:
Aby suma dwóch liczb była podzielna przez inną liczbę, to obie muszą się przez tą liczbę
dzielić, np: 14+21 dzielą się przez 7, ponieważ 14+21=7(2+3)
3 sty 16:08
Konrad: Okej, dziękuję bardzo
3 sty 16:16
Saizou :
albo b=13k, k∊C wówczas
3*13k−4=39k−4 nie jest podzielne
2*13k+39=26k+39=13(2k+3)=13t t=2k+3 ,t∊C
3 sty 16:19
Ajtek:
Cześć
Saizou 
.
3 sty 16:32