Wektor współliniowy do wektora [3,1]
Studencior: Znajdź wektor o początku w punkcie A(1; 2), współliniowy z wektorem [3; 1], jeżli wiadomo że
jego
koniec B leży na prostej x − 2y + 1 = 0.
3 sty 15:41
pigor: ... , no to z warunków zadania : A=(1,2) i B=(x,y)= (2y−1,y),
zatem
AB→= [2y−2,y−2] =?− szukany wektor =
k [3,1] ⇔
2y−23=
y−21 ⇔
⇔ 2y−2= 3y−6 ⇔
y= 4, zatem
AB→= [6,2]=
2[3,1] − szukany
wektor współiniowy z [3,1] . ...
3 sty 16:02
Studencior: Dzięki. Własnie miałem problem z zapisaniem wektora przy pomocy równania tej prostej
4 sty 11:11
pigor: ...mogłeś też zapisać np. tak punkt B= (x,
x+12) ,
jeśli lubisz ułamki , których ja baaardzo nie lubię ... .
4 sty 12:27