Zadania prawdopodobieństwo kolokwium
Puma: 1.Odcinek L o długości 20 cm zawiera odcinek l o długości 10 cm. Znaleźć prawdopodobieństwo, że
losowo wybrany punkt na odcinku L będzie leżał na odcinku l.
2.Niech X oznacza ocenę z egzaminu (w czterostopniowej skali ocen 2,3,4,5) losowo wybranego
studenta z dużej grupy studenckiej Rozkład tej zmiennej losowej podany jest w tabeli:
n 1 2 3 4
xn 2 3 4 5
pn 0,1 0,3 0,4 C
Wyznacz stałą C i oblicz prawdopodobieństwo że ocena jest wyższa niż 3
Proszę o pomoc to dla mnie strasznie ważne jutro rano mam kolosa z tego
3 sty 15:01
pigor: ...,
| | 10 | |
1. P)A)= |
| = 12= 0,5= 50% |
| | 20 | |
a tak "mądrze" to
| | | | 10*1 | |
P(A)= |
| = |
| = ... ... |
| | | | 20 | |
3 sty 15:34
Puma: pigor dzięki
3 sty 16:02