liniowa niezależność wektorów
jakotako: 1.Dla jakiej wartości x∊R wektory a1 i a2 są prostopadłe : a1 =(−1,2,x) ; a2=(x,−1,x)
2.Zbadaj liniową niezależność wektorów : a1=(1,x,1); a2=(5,−6,1); a3=(x,0,1), x∊R
3.Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(−3,2,1,−2), B=(2,−4,2,0)
3 sty 14:55
pigor: ..., np.
1. wektory a1⊥ a2 ⇔
(−1,2,x) ◯ (x,−1,x)= 0 ⇔
⇔ −1*x+2*(−1)+x*x= 0 ⇔ −x−2+x
2= 0 ⇔ x
2+x−2x−2= 0 ⇔
⇔ x(x+1)−2(x+1)= 0 ⇔ (x+1)(x−2)= 0 ⇔
x∊{−1,2}. ...
3 sty 15:19
pigor: ..., a w
3.
dane punkty są w przestrzeni 4−o wymiarowej (x,y,z,t) , czy (x,y, z)
3 sty 15:22