Rachunki różniczkowe - zadania tekstowe.
nieumiem: Jakie powinny być wymiary słoika w kształcie walca o grubości ścianek d=3mm i pojemności
V=0,5dm3, aby ilość szkła potrzebna do jego wytworzenia była najmniejsza? Nie wiem jak się za
to zabrać.
3 sty 14:51
nieumiem: up
3 sty 15:50
nieumiem: up
6 sty 10:45
daras: odejmij od objętości większego walca, objętość mniejszego i ci wyjdzie
6 sty 11:58
AS:

Dane: d = 3 mm = 0.03 dcm , V = 0.5 dcm
3
Objętość naczynia:
V = π*(x + 2*d)
2*h/4 − π*x
2*(h − d)/4
V = π/4*[(x + 2*d)
2*h − x
2*(h − d)]
V = π/4[x
2*h + 4*x*d*h + 4*d
2*h − x
2*h + x
2*d]
V = π/4*[4*x*d*h + 4*d
2*h + x
2*d]
4*x*d*h + 4*d
2*h + x
2*d = 4*V/π = p gdzie p = 4*V/π
| | p − x2*d | | 1 | | p − x2*d | |
h = |
| = |
| * |
| |
| | 4*d*(x + d) | | 4*d | | x + d | |
Obliczam pochodną h
| | −2*x*d*(x + d) − (p − x2*d)*1 | |
h' = |
| |
| | (x + d)2 | |
Po uporządkowaniu licznika
x
2*d + 2*x*d + p = 0
Rozwiązując równanie kwadratowe znajdziemy x dla minimum
6 sty 13:07
nieumiem: dzięki~!
6 sty 17:03