Dwusieczna trójkąta prostokątnego.
Mercianin: Oblicz długość dwusiecznej kąta prostego zawartego w trójkącie o przyprostokątnych a=3; b=4.
W jakim stosunku środek koła wpisanego w ten trójkąt dzieli odcinek dwusiecznej kąta prostego,
określony w podpunkcie a)?
3 sty 14:42
Bizon:

Pole trójkąta ABC to 6
Bok BC ma długość 5
r=1
Pole trójkąta ABD=3
policzysz DE
a potem proporcję
3 sty 15:26
Mercianin: Dlaczego pole trójkąta ABD jest równe 3, a promień koła jest równy 1?
3 sty 15:43
J: Bo jest połową pola trójkąta ABC
3 sty 15:44
Mercianin: Czyli dwusieczna kąta prostego w trójkącie NIE−równoramiennym dzieli ten trójkąt na 2 równe
trójkąty?
3 sty 15:46
Bizon: każda dwusieczna .. w każdym trójkącie
3 sty 16:00
Mercianin: nie wiedzieć czemu wychodzi mi, że dwusieczna ma dł. 178 a samo koło ma średnicę 2...
3 sty 16:44
Mercianin: Proporcja, którą ułożyłem: 1,54 = d5
3 sty 16:59