mamy
xxx: mamy dwa przedzialy liczbowe A=<−6,3> B=(−2,7). Przedzial B\A to:

18 paź 19:50
Bogdan:

Odczytaj rozwiązanie z rysunku
18 paź 19:54
tim: Bogdanie, ale korzystaj z ogólnie przyjętego w liceum oznaczania pełnych i pustych kropek.
18 paź 20:39
Bogdan:
Timie, szkic ma pomóc w rozwiązaniu i zrozumieć rozwiązanie. Już kiedyś wyjaśniałem, że
zamalowywanie kółeczek może prowadzić do błędnych odpowiedzi, szczególnie przy
wyznaczaniu różnic przedziałów. Przecież tu wyraźnie widać, że A \ B = <−6, −2> (kółeczka
będące symbolami punktów są na rysunku domknięte), B \ A = (3, 7) (w tej różnicy też
wyraźnie widać, że kółeczka odpowiadające punktom 3 oraz 7 leżą poza przedziałem B \ A)
Korzystam z takich narzędzi, które są wygodne i ułatwiają rozwiązanie zadanie. Czy to
oznaczenie jest może niezrozumiałe ?
18 paź 20:52
klaudia: <−2,0>∪<−1,7)
10 lis 11:11
klaudia: <1,4)∩<3,5>
10 lis 11:13
Nikka: odpowiedź jest w poście Bogdana
B\A = (3,7)
10 lis 12:06