matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
potrzebujący:
Jak obliczyć taką całkę?
5
√
x
− 4x +lnx
∫
dx
x
√
x
3 sty 14:15
pigor:
..., np. tak :
5
√
x
−4x+lnx
5
4
lnx
∫
dx= ∫ (
−
+
) dx=
x
√
x
x
√
x
x
√
x
= 5 ∫
dx
x
+ 4 ∫ x
−
1
2
dx+ J = 5ln|x|+ 8
√
x
+J, gdzie
dx
J= ∫ x
−
1
2
lnx
dx
x
= | niech lnx=t ⇒
=dt i x=e
t
|=
x
= ∫te
−0,5t
dt= ... no to może dalej sam przez części . ..
3 sty 14:48