wykorzystując złożenie funkcji i kalkulator oblicz
marzenka: wykorzystując złożenie funkcji i kalkulator oblicz:
a.) log2,4(2240)
b.) (5,5)2,2
nie mam pojęcia o co chodzi z tym złożeniem funkcji, bardzo proszę o obliczenia
3 sty 14:15
Magdalena:
5 sty 19:42
AS:
| | logp(a) | |
w a) oprzyj się na wzorze logm(a) = |
| |
| | logp(m) | |
w tym przypadku przyjąłbym p = 10
w b) k = 5.5
2.2 , log(k) = 2.2*log(5.5) po wymnożeniu odczytać k
5 sty 20:05
MQ: Chodzi o to, żeby tak wykorzystać dostępne w kalkulatorze funkcje, żeby obliczyć powyższe.
Np. w a) musisz tak to przekształcić, żeby móc skorzystać z ln lub log, bo w kalkulatorze nie
masz log2,4
5 sty 20:08
MQ: @AS −− w windowsowym kalkulatorze b) można obliczyć bezpośrednio −− jest funkcja xy
5 sty 20:09