pochodne
Monika: Oblicz pochodna:
f(x) = (1−√x)2 duża kreska ułamkowa x2
3 sty 14:00
ZKZ: | | 1−2√x+x | |
ja bym to zapisal tak |
| i policzyl ze wzoru na poxhodna ilorazu (albo |
| | x2 | |
odwrotnie na iloraz pochonej) −nigdy nie pamietalem
3 sty 14:08
Monika: Proszę o pomoc o obliczenie pochodnej z samego iloczynu 1−2√x+x nie jestem pewna czy robię to
poprawnie
3 sty 14:27
Monika: | | 2 | |
0− |
| +1  |
| | 2√x | |
3 sty 14:30
ZKZ: | | 1 | |
(1−2√x+x)'=(1)'−(2√x)'+(x)'=0−2* |
| +1 dokoncz obliczenia |
| | 2√x | |
3 sty 14:32
ZKZ: | | 2 | | 1 | |
a |
| = |
| po skroceniu |
| | 2√x | | √x | |
3 sty 14:33
Monika: usunąć niewymierność?
3 sty 14:38
3 sty 14:45